Italia markets open in 2 hours 4 minutes
  • Dow Jones

    31.270,09
    -121,43 (-0,39%)
     
  • Nasdaq

    12.997,75
    0,00 (0,00%)
     
  • Nikkei 225

    28.944,12
    -614,98 (-2,08%)
     
  • EUR/USD

    1,2061
    -0,0006 (-0,05%)
     
  • BTC-EUR

    41.173,35
    +22,47 (+0,05%)
     
  • CMC Crypto 200

    995,26
    +8,05 (+0,82%)
     
  • HANG SENG

    29.200,40
    -680,02 (-2,28%)
     
  • S&P 500

    3.819,72
    -50,57 (-1,31%)
     

The “Rosy” Renovation of a Home in Walden 7, One of Bofill’s Most Famous Architectures

Isabella Prisco
·2 minuto per la lettura
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga

From ELLE Decor

Almost like a rocky fort, the Walden 7 residential complex is known for its sleek architecture: stacking over 400 apartments, it’s an incredible building in the city of Sant Just Desvern, Catalonia, that faces nearby Barcelona. Designed by Ricardo Bofill in the mid-‘70s, the complex was born (stirring up plenty of controversy, with some even hoping for its demolition) in an attempt to reconcile daily living and sociality, fusing the domestic dimension and shared spaces. The point of conjunction between indoors and outdoors was, in fact, uncovered in the repeated openings between curved balconies and winding terraces encouraging neighborly relationships. Inside, however, residences hid disparate styles and spatial dimensions. Among the latest renovations of its interiors, we find this special project signed off by architecture studio Bonell+Dòriga.

Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga

The intervention implemented by the designer duo of Laura Bonell and Daniel López-Dòriga had to keep in mind the architectural heritage of the entire structure. Although the construction is relatively new, after years in the shadows, Walden-7 is reliving a moment of glory, thanks to its Instagram-friendly format and noble ambition to recover the experimental spirit of design, alternating between playful functionality and pure aesthetics.

Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga

The home renovated by Bonell+Dòriga develops over two levels — on the 12th and 13th floors — occupying an area of four living modules measuring 30 square meters each. The topography that Bofill had imagined for interiors of the apartments was in fact reconsidered in order to respond to the needs of the new owners. So while the ground floor welcomes a large open space, bedrooms were shifted upstairs. “In this context, it was essential that our intervention established a connection with the rich fabric of Bofill's architecture, but without trying to mimic it,” explains the Spanish studio. “The project introduces flashes of colours from the outside in brick red, dark blue, and sand.”

Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga

The result is an intimate and private home whose palette of soft hues calls for a bit of comfortable relaxation. While on one side, walls were coated with a clean white paint, the other end is interrupted by a splash of color through furnishings and simple decorative elements positioned in just the right spot. Airy and flooded with natural light, the space escapes regularity with geometric cuts and round accessories: arched divisions, curved profiles and luminous spheres bring the circle back to the center of the overall design. Recreating this circular connection, interiors reference the distinct morphology of the building.

Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga
Photo credit: Courtesy Photo Bonell+Dòriga